• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası


EYLEMİN ADLİ YÖNÜ

Aile Hekimleri Dernekleri  Federasyonu (AHEF)  Hukuk Müşaviri Avukat Arda Aşık aile hekimliği sisteminde karmaşa yaratan Cumartesi nöbetlerini değerlendirdi.Aşık , Türk Ceza Kanunu Hükümleri uyarınca söz konusu hukuki değerlendirme nedeni ile de nöbet görevine riayet etmeyen aile hekimi hakkında suç oluşturmadığı sonucuna varıldığını kaydetti.
AHEF Hukuk Müşaviri son gelişmeler ışığında``CUMARTESİ NÖBETİNİ TUTMAMA EYLEMİNİ`` değerlendirdi:

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

Yönetim Kurulu Başkanlığı’na,

Daha önce “Aile hekimlerinin kendilerine verilen Aile Sağlığı Merkezi görevleri kapsamına her Cumartesi günü iş bırakma eylemi yapılmasının hukuki boyutu” hakkında değerlendirmelerimiz açıklanmıştır. Yaşanan son hukuki gelişmeler doğrultusunda söz konusu görüşümüzü “Adli Yönden”güncelleme ihtiyacımız doğmuştur.

Aile hekimliği çalışanları hakkında adli yönden 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılabilmesi mümkündür. Kamu görevlisi olan aile hekimliği çalışanları hakkında adli yönden işlem yapılabilmesi için 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca Soruşturma İzni alınması zorunludur.

Kocaeli ilinde aile hekimleri hakkında Soruşturma İzni Verilmesine dair verilen karara karşı yapılan itirazlar neticesinde Sakarya Bölge İdare Mahkemesi tarafından soruşturma izninin kaldırılmasına karar verilmiştir. Mahkeme tarafından nöbet görevine gidilmemesi eyleminin, görev ile ilgili bir suç oluşturmadığı, eylemin kurum içerisinde düzenin tesisi için kullanılan disiplin hukuku çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmış ve ilgililer hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı verilmiştir.

Yapılan değerlendirmede, görevlendirmeye riayet etmeyen aile hekiminin eyleminin görev ile ilgili bir suç olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır. Söz konusu hukuki değerlendirme nedeni ile de nöbet görevine riayet etmeyen aile hekimi hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi ile düzenlenen suçu oluşturmadığı sonucuna varılmaktadır.

Verilen görevlendirmeye riayet ederek görev sırasında ihmal veya kusur ile üçüncü bir kişinin menfaatine zarar veren aile hekimleri hakkında ise 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca soruşturma izni alınarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi çerçevesinde soruşturma yürütülebileceği tabiidir.

 Saygılarımızla,

Avukat Arda AŞIK

AHEF Hukuk Müşaviri

Tarih



  
2698 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam98
Toplam Ziyaret433463
Hava Durumu
Saat