• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası


1-2 AĞUSTOSTA İŞ BIRAKIYORUZ

    5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile uygulanmakta olan Aile Hekimliği Sistemi ülkemizde 19. yılına girmiştir. Aradan geçen süre içerisinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının hak kayıpları günden güne derinleşmiş ve artık sistem sürdürülemez hale gelmiştir. Uygulanan ücret politikası neticesinde aile hekimliği sağlık çalışanları arasında tercih önceliğini yitirmiş ve sahada aile hekimliği birimlerinde aile sağlığı çalışanı eksikliği %15 ‘lere ulaşmıştır. Sistemden çıkışların gelecek süreçte hızlıca artacağı herhangi bir iyileştirme olmaması durumunda kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden acil olarak aşağıdaki mali taleplerimizin yerin getirmesini, çalışma şartlarımızın ve ortamlarımızın iyileştirilmesini, üzerimizde yük olarak duran angarya hizmetlerin içeriklerinin mevzuata uygun halk sağlığına uygun olarak düzenlenmesini, taleplerimiz noktasında aile hekimliğinin sahada ki temsilci AHEF ile görüşmelerin yapılarak ortak çalıştaylar ile ülkemiz aile hekimliğinin ileriye taşınmasının sağlanmasını ,ceza yönetmelikleri ile değil pozitif performans ile çalışma şevkinin arttırılmasını, hak ediş kesintilerine yol açacak yönetmelik düzenlemelerinden vazgeçilmesini ve uygulama bütünlüğü açısından tüm ülkede eşit uygulamalara başvurulmasını, aile hekimliği sistemin gelişiminin sağlanması açısından Aile Sağlığı Merkezlerinin modern yapılara dönüştürülmesini talep ediyoruz. Bu bağlamada;

1-05.07.2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödemenin tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.

2-Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının temel hak edişi olan ilk 1000 puana kadar olan ödeme katsayısı acil olarak % 100 arttırılmalı, eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak edişin önüne geçilmelidir.

3- Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zammından bağımsız acil olarak %50 arttırılmalıdır.

4- Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ASM gider ödeneği kalemi oranları tüm ASM sınıflarında acil olarak %50 arttırılmalıdır.

5- Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan gezici hizmet ödenekleri acil olarak %100 arttırılmalıdır.

6- Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan Sosyo-gelişmişlik Ödemesinde bölge oranları deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı acil olarak %100 arttırılmalıdır.

7- Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan Destek ödemesi şartsız verilmeli, Teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalıdır. Destek ve Teşvik ödemesinde Aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücretin %3 oranı %21’e çıkarılmalıdır.

8-Aile hekimleri ve Aile sağlığı çalışanlarından alınan vergi oranları yıl boyu sabit tutulmalı, oranı %20’yi geçmemelidir. Yıl içinde azalan hak ediş sisteminden vazgeçilmelidir.

9-Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde ASÇ’ler için belirlenen hak ediş tavan ücret üst limiti 1.5 kat uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmelidir.

Taleplerimizi duyurmak ,aile hekimliğinin geleceği için 1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde iş bırakıyoruz. 

DAHED YÖNETİM KURULU

  
396 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam76
Toplam Ziyaret466098
Hava Durumu
Saat